Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 02. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Vavuska

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 5281
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Vavuska

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Čaje, byliny, kůry...

18. 02. 2011

Přátelé a kamarádi,

na vaši žádost zakládám tento blog, napište své dotazy a náměty a já Vám je velmi ráda zodpovím. Pokud sami máte nápady a návrhy, nebo tipy z jiných blogu, klidně je sem zkopírujte, ať vytvoříme takový souhrnný blog, kde bude vše potřebné a zajímavé k nalezení...

Věřím, že se vám tu vždy dostane užitečných rad a kdyby přeci jen ne, tak alespoň naší vzájemné podpory :)

Těším se na spolupráci a výsledné dílko..

Vávuška
Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 02. 2011 15:13
Ginkgo biloba český název jinan dvoulaločný

je asi nejstarší rostlinou na naší planetě. Tento strom se totiž vyznačuje mimořádnou odolností vůči klimatickým změnám. Patří do čeledi jinanovitých (Ginkgoaceae), která tvoří jakýsi vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy. Je přímým potomkem kapraďorostů, a na naší planetě se vyskytoval již v období druhohor. Je údajně poslední žijící fosilií, dorůstá běžně pětatřicetimetrové výšky. Má šedou kůru a typické vějířkovité listy. V současné době se vyskytuje pouze pěstovaný, můžeme jej najít např. v Riegrových sadech v Praze, Mendelově zahradě v Brně či v parku ve Strážnici. V naší republice patří mezi vzácné druhy.

Blahodárných účinků výtažku z jeho listů využívá tradiční čínská medicína již pět tisíc let. V posledních letech se preparáty s obsahem účinných látek z listů tohoto stromu objevují i na našem trhu v nejrůznějších formách a Ginkgo biloba se řadí k nejpopulárnějším rostlinným produktům.

A v čem tedy tkví tajemství jeho blahodárných účinků na náš organismus? V listech je obsaženo zejména velké množství flavonoidů, terpenů, organických kyselin a dalších látek, jejichž strukturu nedokáže přesně určit ani moderní věda. Jisté je, že komplex těchto látek, které se odborně nazývají „ginkgolides“ není obsažen v žádné jiné rostlině. Základním účinkem extraktu z listů je rozšiřování kapilár v periferním cévním řečišti a zlepšení průtokových vlastností krve (vazodilatace) a dále antioxidační účinky.

Opusťme ale složitou lékařskou terminologii a řekněme si „hezky česky“, jaké konkrétní účinky můžeme očekávat při užívání preparátů s obsahem listů tohoto posvátného čínského stromu. Jak již bylo uvedeno, látky obsažené v jeho listech především rozšiřují cévy a tím umožňují zlepšení průtoku krve i těmi nejjemnějšími žilkami v našem těle. Díky tomu se zlepšuje zásobování všech částí těla kyslíkem a živinami – zejména glukózou, jež krev po organismu transportuje.

V mozkové tkáni dochází ke zlepšení využití kyslíku paměťovými buňkami, čehož výsledkem je zvýšení koncentrace a celkové mentální svěžesti: studenti si lépe pamatují učivo, manažeři zvládají více činností a jsou konkurence schopnější, u starších lidí ustupuje zapomnětlivost, stavy zmatenosti a deprese. Efekt Ginkgo biloba v mozku je obdobný efektu kofeinu z kávy, s jedním velkým rozdílem – Ginkgo je díky svým antioxidačním vlastnostem schopno zachytávat odpadní zplodiny buněk (tzv. „volné radikály“), které způsobují jejich předčasné opotřebení a stárnutí. Účinek je tedy podstatně delší, trvalejší, ale na rozdíl od kofeinu chybí následné stavy vyčerpání.

Zlepšení průtoku krve organismem se ale neprojevuje pouze v mozku, ale i takzvaných „okrajových“ částech organismu: zlepšením zásobení krví v partii vnitřního ucha dochází k odstranění nepříjemného hučení v uších. Zlepšuje se rovněž prokrvení oční sítnice u diabetiků a oddaluje se tak vznik a zhoršení chorob oka souvisejících s cukrovkou, které mohou vést až ke ztrátám zraku. Dalším neocenitelným využitím je rekonvalescence u osob po mozkové mrtvici, kde Ginkgo umožňuje rychlejší zotavení a ústup postižení.

V neposlední řadě se jeho účinku využívá ke zlepšení prokrvení končetin a potlačení syndromu „studených rukou a nohou“ a stejně tak i u lidí, kteří trpí bolestmi nohou při chůzi. Úspěšně se využívá při léčbě závratí, dále k léčbě špatně se hojících kožních defektů…

Zjednodušeně řečeno, Ginkgo biloba je na místě všude tam, kde zpomalený či zhoršený průtok krve způsobuje zhoršení funkce orgánů.

Jak již bylo zmíněno, kromě vazodilatačního účinku má Ginkgo ještě účinek antioxidační. Záchyt volných radikálů je v dnešní uspěchané době rovněž vysoce ceněným efektem. Na náš organismus působí spousta negativních aspektů moderní doby. Ať už se jedná o špatné životní prostředí, stres, nesprávnou životosprávu, nedostatek spánku a v neposlední řadě kouření … všechny uvedené „neřesti“ urychlují buněčný metabolismus a vznik odpadních buněčných zplodin, které způsobují předčasné opotřebování a stárnutí buněk a zapříčiňují tím vznik nejrůznějších civilizačních chorob, jako jsou poruchy psychiky, bolesti hlavy, onemocnění srdce a cév, nádorová onemocnění a celkové stárnutí organismu.

Ať už se rozhodnete užívat Ginkgo biloba z jakéhokoliv důvodu a v jakékoliv formě, je důležité mít na paměti, že k dosažení blahodárných účinků je důležité jeho správné užívání. Vědecké práce z poslední doby naznačují, že pro uspokojivý výsledek je důležitá vysoká hladina účinné látky z Ginkgo biloba v krvi, jelikož tím dojde k průniku většího množství této látky do postižených míst, což přináší požadovaný efekt. Proto bychom měli dbát na doporučení výrobce a užívat tyto preparáty vždy dle doporučeného dávkovacího schématu. Rovněž je důležité vědět, že nástup účinku lze očekávat teprve za 4 – 6 týdnů od zahájení léčebné kúry. Užívání by rovněž mělo být dlouhodobé, doporučuje se alespoň tříměsíční aplikace. U starších pacientů se často doporučuje celoživotní užívání, protože nejsou popsány žádné vedlejší účinky při správném dávkování a spíše vysazením přípravku může dojít k návratu původních potíží. Opatrnosti a porady s lékařem je třeba při užívání těchto preparátů v těhotenství a přípravky s obsahem Ginkgo biloba by neměly být podávány dětem do 12 let věku.
Z výše uvedeného vyplývá, že v přírodě lze nalézt lék na řadu lidských neduhů. Říká se, že člověk by neměl bohatství přírody zneužívat, jen užívat k obecnému či vlastnímu prospěchu. Proč tedy nevyužít její pomoci a být duševně fit v každém (i pozdním) věku? Stačí mít jen otevřené oči a pozorně naslouchat našim předkům. Najdeme tak mnohdy „zázraky“…
19. 02. 2011 15:12
Jak na pohybový aparát.

Ačkoliv to nejhorší, co nám letošní zima mohla nadělit, už snad máme za sebou a většina z nás, doufejme, vyvázla bez zlomenin, mohli bychom našemu pohybovému aparátu dopřát trochu zasloužené péče a regenerace. Bolesti kloubů postihují čím dál větší část naší populace, ať už vinou nesprávných stravovacích návyků, nedostatkem pohybu či jen vyššího věku. Se zhoršeným stavem kloubů souvisí i vyšší riziko vzniku zlomenin, bolesti a omezení při pohybu. Současný trh sice nabízí spoustu zaručených preparátů pro výživu chrupavek a kloubů, ale neměli bychom ani v tomto případě zapomínat na sílu a blahodárný účinek bylin. Popíjením čajů můžeme jednak posílit výživu a odolnost kloubů, bylinné masti zase tlumí bolestivost, zmírňují otoky a záněty.

Firma Milota vám nabízí čistě přírodní bylinné masti, které pomohou řadu shora uvedených neduhů odstranit. Příznivé účinky bylinek v nich obsažených jsou známy a prověřeny staletími. Na rozdíl od jiných výrobců používáme k výrobě skutečné byliny a ne jejich lihové výtažky a díky ověřenému postupu vyluhování je zajištěno, že z jejich těl se do masťového základu dostane maximum účinných látek. Jejich vyluhováním v sádle získáváme masti, které se právě díky tomuto základu dobře vstřebávají a uvolňují obsažené látky snadno a v dostatečném množství. Do mastí dále přidáváme včelí vosk, který na pokožce vytváří jemný ochranný film, takže mast působí dostatečně dlouhou dobu. K parfemaci mastí se používají čisté přírodní silice, které navíc zesilují protizánětlivý efekt. Stabilita je zaručena přídavkem vitamínu E, který působí antioxidačně a brání předčasnému stárnutí buněk.

Z naší široké nabídky mastí doporučujeme zejména Kloubní a Kostival – propolisovou mast. Kombinace kořenů vachty, omanu, jablečníku, reveně a proskurníku v Kloubní masti je velice účinná při hojení kloubních defektů, působí protizánětlivě a tlumí bolesti. Protizánětlivý účinek kostivalu v Kostival – propolisové masti je zesílen účinkem propolisu, který navíc zvyšuje prokrvení v místě aplikace, čímž dojde k odplavení škodlivin, zmírnění otoku a zánětu.
Celou kúru můžete ještě posílit pitím Čajové směsi k posílení vazů, úponů a šlach, která působí protizánětlivě, tlumí bolest a napomáhá zvýšení odolnosti kloubů a kostí. Doporučujeme užívat 2x denně šálek čaje připravený vyluhováním 1 polévkové lžíce čaje v 0,5l vroucí vody po dobu 15 minut.
19. 02. 2011 15:10
Echinacea, česky třapatka nachová je bylina podporující především činnost imunitního systému. Léčivý účinek byliny je přisuzován celému komplexu látek. Bylina obsahuje glykosidické látky, estery mastných kyselin, polysacharidy, třísloviny a silice. Dosavadní vědecké výzkumy ještě nerozluštily, ve které složce z tohoto spektra tkví léčebný účinek byliny. Nejvyšší obsah účinných látek je v rostlině obsažen v kořenu, ale dostatečné množství je přítomno i v ostatních částech rostliny, takže se zpravidla sbírá a zpracovává celá. Nejvhodnějšími přípravky se zdají být lihová tinktura nebo čajová směs, kde je třapatka kombinována s dalšími bylinami posilujícími imunitu.

Řada farmaceutických firem ji připravuje i ve formě tablet, kde se výtažek z třapatky kombinuje ještě se zinkem a vitamínem C.
Kromě posilování imunitního systému ji lze použít i zevně k ošetření špatně se hojících ran, léčbě hemoroidů a bércových vředů. Vnitřně se používá i k podpoře oběhového systému.
19. 02. 2011 15:10
Pár slov o chřipce…
Chřipka je virová infekce přenášená kapénkovou cestou. Jednoduše řečeno, stačí stát v autobuse vedle člověka, který už chřipku má a vdechnout vzduch, do kterého on při dýchaní, kašli nebo kýchaní vypustil jemné kapénky obsahující chřipkový virus. Ten se usadí ve vašich dýchacích cestách, kde se začne prudce rozmnožovat a vy v tom momentě onemocníte chřipkou. Inkubační doba, to je čas než se onemocnění projeví svými příznaky, je 18-48 hodin. A co je pro chřipku typické? Horečka, zimnice, malátnost, bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy, suchý kašel, kýchání, bolest v krku, únava, spavost, nechutenství, pocit vyčerpání. Pokud jste jinak zdraví, nejtěžší stadium onemocnění trvá 3-5 dnů, poté ještě několik dní přetrvává postupně se zmírňující pocit slabosti. Organizmus nabírá síly a do plné kondice se v optimálním případě dostává asi za 2 týdny.
Jak chřipku léčit…
Protože chřipka je virové onemocnění, nelze jej léčit antibiotiky. Naléhat na lékaře, aby vám antibiotika v případě onemocnění chřipkou předepsal je čirý nesmysl. Váš organizmus je právě vyčerpáván a zaměstnáván bojem s virem a v téhle situaci podávaná antibiotika co by cizorodá chemická látka, kterou musí zbytečně zpracovávat, kladou na něj další nároky. Antibiotická léčba má smysl pouze v případě, že na viry napadnutý a oslabený terén nasedne infekce bakteriální - takzvaná bakteriální superinfekce. Tohle rozhodnutí ale ponechte na zkušenosti vašeho lékaře. Co však můžete udělat vy sami? Rozhodně v léčbě chřipky jsou na místě látky zvané antipyretika. Pokud nejste na některou z jejich složek alergičtí, volně jsou k dostání léky jako paralen, ibuprofen a jiné. V každé lékárně vám určite poradí. Tyto léky zároveň patří i do skupiny takzvaných analgetik - to znamená, že kromě toho, že vám sníží horečku, uleví vám i od bolestí. No a protože imunita je vyčerpávána bojem s virem, je vhodné pomoci jí. Určitě je na místě vitamin C. Ve velké míře je obsažen v ovoci a zelenině, avšak jeho potřeba v čase chřipky stoupá a tak i zde je možné pomoci si vitaminy, které koupíte v lékárně. Excelentním prostředkem na posílnění imunity a pro boj s viry či bakteriemi je propolis. Je vhodné ho popíjet v průběhu i po odeznění onemocnění - pomůže vašemu organizmu znovu získat sílu, nebo preventivně - Váš organizmus bude odolnější vůči případným onemocněním. Firma Milota přináší na trh vysoce kvalitní a čistý propolis ve formě bylinné tinktury "Propolisové", nebo tinktury "Propolisové s mateřskou kašičkou". Ta nejenže posílí váš imunitní systém, ale rovněž zvyšuje fyzickou i duševní sílu a potlačuje procesy stárnutí a únavy. Komplexně působící je i tinktura "Pro posílení ochrany organismu". Protože chřipka je infekcí horních dýchacích cest, jsou v boji s ní osvědčeny i čajová směs "Na horní cesty dýchací (Býk)" a bylinná tinktura "Na horní cesty dýchací". Jde o směs bylin připravovaných firmou Milota, speciálně zaměřených na ochranu a posílení právě horních částí dýchacího ústrojí. Jejich užití a dávkování je uváděno na každém balení výrobku. Rovněž výborným bylinným přípravkem je směs "Nekašel", která výrazně uleví od dráždivého a vyčerpávajícího suchého kašle, který téměř každou chřipku provází.
Doplňte tuto kombinovanou medikamentózní a přírodní léčbu lehce stravitelnou potravou a téměř povinným pobytem v posteli a určitě tím chřipku zvládnete, zabráníte bakteriální superinfekci a tím nutnosti užití antibiotik, urychlíte svou rekonvalescenci a váš imunitní systém i celý organizmus znovu nadobudou optimální kondici.
19. 02. 2011 15:09
Jarní očistná kůra - základní kámen Vašeho zdraví.

Tak jak se na jaře probouzí příroda, probouzí se i náš organismus. Je na čase očistit ho po zimě, kdy jsme střádali energii a zatěžovali své tělo náročnými potravinami a látkami. Využijme období, kdy energie v přírodě nabírá na síle a dopřejme si i díky očistné kúře pohodový rok.

Není možné naše tělo rozdělit na jednotlivé orgány a čistit je samostatně – tak jako v přírodě všechno se vším souvisí, tak funguje i naše tělo. Ale kdybychom se chtěli rozebrat na „součástky“ – orgány, které u očisty zasluhují naši pozornost zvlášť, věnovali bychom ji především játrům, ledvinám a střevu. Játra jsou jakousi chemičkou našeho těla – zde probíhá intenzivní rozklad i synteze různých látek a převážná většina detoxikačních procesů. Celý předešlý rok tahle fabrika pro nás pracovala, je tedy vhodné dopřát jí čas na jarní generálku. Ledviny jsou čističkou „odpadních vod“ – filtrují naši krev a odstraňují z ní látky, které náš organismus nepotřebuje nebo jej zatěžují. Taky tyto filtry je někdy dobré pročistit a ulevit jim. No a střeva jsou jakousi jímkou toho, co v potravě přijímáme, zpracujeme a odpad vyloučíme. Aby tahle „kanalizace“ byla plně funkční, dejme jí čas, aby se pročistila. Odlehčit těmto orgánům ovšem zároveň znamená odlehčit a pročistit i zbytek našeho těla – krev, cévy, plíce a vlastně každou buňku, která nás tvoří.

Jak na to…

Omezte ve stravě živočišní bílkoviny – především červené maso a pro vysoký obsah solí také výrobky masného průmyslu, výrazně snižte příjem mléčných výrobků. Snížíte tím nároky kladené nejen na játra, které tyto bílkoviny zpracovávají, ale i ledviny, které je musí filtrovat a střevo, ve kterém určitou dobu pobývají a kde probíhají na nich další rozkladní procesy. Není ale vhodné vynechat živočišné bílkoviny úplně. Dopřejte svému organismu lehce stravitelné bílkoviny z bílého masa a ryb 2 až 3krát týdně a to v závislosti od fyzické zátěže, kterou kladete vašim životním stylem na váš organismus. Vajíčka jsou nejen symbolem jara a jarních svátků - příroda nám jejich cestou nabízí i možnost překlenout tuto jarní „bílkovinnou katastrofu“ coby přechod od těžkých masových bílkovin k lehčím. V jarním období je vhodné jíst 3-4 vajíčka týdně, mladší a zdravší jedinci a především rostoucí organismus jich zvládne i víc. U lidí trpících ekzémy je vhodné vyloučit ze stravy mléčné bílkoviny úplně. Potravinový deficit, který vám vznikl omezením živočišných bílkovin doplňte vařenou, především kořenovou zeleninou a rýží. Budou pro vás nejen zdrojem vitamínů, ale díky své vláknině také vykonají i mechanickou funkci – budou působit jako kartáč ve vašem střevě a pomohou vám jej tak vyčistit. Z výrobků firmy Milota vám ve vašem snažení vydatně pomůžou čajové směsi – 6krát týdně pijte směs „K celkovému pročištění organismu“ a 1krát týdně „K posílení obranného systému trávícího traktu“. Dále je to Psyllium, další z produktů, které na našem trhu prodává firma Milota, což je osemení Jitrocele indického. Ve vašem trávícím traktu nabobtná a sníží tak pocit hladu, dále zapůsobí jako kartáč ve vašem střevě a díky vysokému obsahu vody také zabrání vysychání střeva a tím různým zánětům či mechanickým poškozením. Tinktury firmy Milota „Na dobré trávení“ a „Tymiánová“ by měli být samozřejmostí vaší domácí přírodní lékárničky nejen v období očistných kúr, ale i během celého roku. Mají totižto nejen čistící a regenerační, ale i léčivý účinek. Je možné je užívat i v případě dietetických chyb, kterých se každý z nás občas dopustí. Pro lidi trpící nadváhou, nebo ty, kteří chtějí zhubnout je právě jaro tím nejoptimálnějším obdobím. Vaše snaha bude rychleji odměněna úspěchem, pokud alespoň 2 týdny z vaší očistné kúry budete popíjet čajovou směs firmy Milota „Na hubnutí“. Ledviny vám pomůžou pročistit nejen zdravé, ale i chutné saláty z pampelišky či kopřivy. Popíjet jenom čistě kopřivový čaj není úplně vhodné, protože u lidí trpících onemocněním jater může dojít k zhoršení onemocnění. Dejte přednost čajovým směsím a bylinným výtažkům míchaným odborníky. U lidí trpících problémy s ledvinami a močovými cestami blahodárně působí bylinná tinktura „Mumiová“, pokud trpíte onemocněním jater, nebo zvýšenou hladinou cholesterolu a tuků, je vhodné dle návodu popíjet tinkturu „K posílení činnosti jater“. Obranný systém posílí a harmonizuje bylinná tinktura „Pro posílení ochrany organismu“. Důležitou součástí našeho organismu jsou i minerály. Mezi základní patří především hořčík a vápník – nezapomeňte i tyto důležité látky doplnit v období jarní očistné kúry.

Optimální doba trvání očistné jarní kúry je 5-6 týdnů.

Připojte k úpravám vašeho jídelního a nápojového lístku i očistu vaší duše. Zařaďte do svého denního plánu procházky probouzející se přírodou. Začnete tím pracovat nejen na své letošní fyzičce, ale dopřejete i vaší zimnou šedostí utlumené psychice pohlazení pohledem na sluncem zalitou jarní zeleň.
19. 02. 2011 15:08
Ahoj, vkládám pár článků od mého oblíbeného výrobce bylinných čajů a přípravků...

Jak vyzrát na obezitu



S přibývajícími slunečními paprsky a rostoucí teplotou vytane většině z nás na mysli nejen otázka, kam vyrazíme k vodě, ale také, jak bude vypadat naše tělo v plavkách. Dříve, než se rozhodnete pro radikální dietu, přečtěte si pár rad, čeho se vyvarovat a co je naopak při dietě vhodné… zkrátka, jak na to.

Omezit radikálně příjem potravy, či utratit spoustu peněz za „zázračné přípravky“ rozhodně není dobrým řešením. Daleko vhodnější je úprava životosprávy a samozřejmě dostatek pohybu. V létě máme k dispozici spoustu čerstvého ovoce a zeleniny a měli bychom jimi proto výrazně obohatit náš jídelníček. Dbejte na to, aby vaše strava byla vyvážená, bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerální látky, které v období redukce hmotnosti organismus ztrácí spolu s mizícími kilogramy.

Samozřejmou součástí je dodržení pitného režimu. Dostatečný příjem tekutin v parném počasí nejen osvěží organismus, ale zajistí mu i optimální vnitřní prostředí, upraví funkci ledvin a tím účinné odplavení zplodin metabolismu ven z těla. Můžete zvolit minerální vodu, ovocné šťávy, ale třeba i bylinný čaj , který nemusí být nutnou výsadou pouze dlouhých zimních večerů. Dobrý čaj vás osvěží a pokud bude obsahovat i pár bylinek s mírnými redukčními účinky, může vám navíc pomoci podpořit vaši snahu zhubnout.

Firma Milota pro vás připravila dietní kúru, která vám pomůže zhubnout způsobem, který bude k vašemu tělu šetrný, nebude vás stát více než 200 Kč za měsíc a přitom bude mít dostatečný efekt. Sestává z Čajové směsi Na hubnutí, Psyllia a Tinktury k posílení krevního oběhu.

Čajová směs Na hubnutí obsahuje účinnou směs bylinek, které zkvalitní váš metabolismus. List medvědice se postará o správnou funkci vašich ledvin a urychlí odplavení zplodin metabolismu z organismu. Jalovec, fenykl, tymián a jitrocel vám zase zoptimalizují trávení - váš organismus si lépe poradí se zpracováním potravy a její pasáží trávicím traktem. Čaj užívejte podle návodu, tedy 2dcl před hlavními jídly (oběd, večeře). Nepijte čaj večer bezprostředně před spaním a nepřislazujte ho.

Psyllium je známé svým blahodárným účinkem na střevní trakt. Změkčuje střevní obsah, čímž urychluje pasáž potravy střevem. Rovněž na sebe váže vodu, čímž navozuje pocit sytosti a snižuje pocit hladu. Je dostatečně účinné a k trávicímu traktu přitom velice šetrné. Užívejte 1 - 2x denně 1 polévkovou lžíci Psyllia rozpuštěnou v 250 ml vody, šťávy či mléka. Můžete ho přidat i do jogurtu. Užívejte jej 30 minut před jídlem. Aby správně účinkovalo, je důležité ho dostatečně zapít (nejlépe dalšími 250ml tekutiny). Jeho užívání má být pokud možno pravidelné a dlouhodobé.

Tinktura k posílení krevního oběhu zlepšuje celkové prokrvení organismu a tím rovněž napomáhá k očistě organismu, zbavuje tělo zplodin metabolismu a optimalizuje jeho vnitřní prostředí. Užívejte 1 čajovou lžičku večer po dobu minimálně 4 týdnů.
A na závěr nesmíme zapomenout přidat obligátní, ale přesto často opomíjenou radu: ze všeho nejdůležitější je pohyb! Když se do zaměstnání, obchodu či na návštěvu k přátelům namísto automobilem dopravíte pěšky nebo na kole, prospějete vašemu organismu i vám samotným ze všeho nejlépe.
18. 02. 2011 11:24
to máš pravdu ,roibos je skvělá záležitost a navíc to není klasika čaj ,ale taky bylina i s prevencí proti rakovině.taky jsem si ještě vspoměla,že na potíže typu zánět močových cest jsou skvělé brusinky v jakékoliv podobě.ty malý hajzlici způsobující tento zánět se spoustou svej nožiček drží stěn močovodů a močového měchýře a brusinka -cramberry- jim ty nožičky paralyzuje ,takže se pak lehce odplaví z těla pryč.nesmíme zapomenout taky na heřmánek a jeho pohlazení po duši:-)nadarmo se neříká -před heřmánkem smekni a před bezem si klekni-to je další z bylinek-bez černý-plná vitamínu C,dobře podporuje vylučování moči a dá se používat spoustou způsobů,né jen jako čaj-obalené květy v těstíčku,limonáda,sirup,víno likér....perfektním doplněním očisty čajem je na jaře i salát z mladých lístků pampelišky sedmikrásek ,nebo jako obohacení vašeho salátu.pampeliška je taky skvělá rostlinka.pro jaterní očistu je dobré týden jíst alespoň 3 čerstvé stvoly pampelišek a to hlavně cukrovkáři a pak z jejích květů lze udělat vynikající med,ale i víno.bylinky a vůbec rostlinky včetně stromů a jejich listů,kůry se dá využít strašná spousta,ale každý si musí bylinku vyzkoušet sám.každý člověk je unikát a tak na každého bude působit trochu jinak a vyhovovat mu něco jiného.dneska je dostupná spousta literatury nehledě na internet ohledně těchto věcí.z nejznámějších u nás a´t už zmiňovaný Pavel Váňa,dědek kořenář,pan Jonáš ale i Maria Treben ,jejíž knihy se konečně dočkali nového vydání .nebudu vyjmenovávat všechny to bych toho ještě popsala:-)také ,ale nesmíme zapomínat na složení stravy které zdraví moc ovlivňuje a také na biologické hodiny organizmu,které se hlásí taky o své a při jeho nedodržování nám to tělíčko dá vědět.proto když žlučníkový záchvat tak ve 3ráno ,protože játra a žlučník pracují od 23do 3.asmatik bude volat pomoc kolem5 hodiny ráno,protože od 3do 5 pracují plíce.Taky revmatici se probudí mezi 3 až pátou raní pro bolest paže protože meridián plic vede touto cestou.člověk by také neměl jíst mezi 5 až 7 hodinou ranní jelikož tak udělá svému tlustému střevu medvědí službu,pak nastupuje očista žaludku až do 9 hodin,takže správně by se snídat mělo až po této hodině.zrovna tak by člověk měl dbát o svůj chrup o svoje zoubky ,protože každý okruh jednotlivých orgánů jednak ovlivňuje činnost toho orgánu druhého,ale taky jednotlivé části těla.pokud máme něco s ledvinami bolí nás záda-křížové obratle a bederní-vede tudy meridián močových cest .zrovna tak pokud nás berou záda v kříži,nechte si zkontrolovat řezáky ,které mají k ledvinám vztah,nemusíte tam mít zrovna kaz,ale počínající paradentozu nebo špatnou sklovinu.takhle by se dalo pokračovat dál a dál.jen jsem chtěla poukázat na to že jen čajíčky při ozdravění sami o sobě nepomůžou-ulevý i chvilkově odstraní daný problém-zrovna tak jako léky od lékaře,ale pokud člověk neodstraní příčinu problému ,která může být uplně jinde než nás to bolí,tak -vyléčení-je jen dočasné a za čas se objevý znovu nebo onemocní další návaznej orgán a může to vést až k té nejhorší nemoci.tak hezký den vám všem zas mažu makat,mám toho te´d nějak moc a nestíhám.juknu sem jen udělat sebekoučink prolítnu rychle co je nového a zas pádim dál,ale pochlubím se ještě.po 4 týdnech tady s váma mám 4,5kg dole a pokračuju s vervou dál:-)
18. 02. 2011 11:18
Nu já na čajích ujíždím neustále, ale pokud piješ i dostatek jiných tekutin (čaj působí jako káva-odvodnuje) tak se nic neděje... :)
18. 02. 2011 10:59
jeee já puerh přímo miluju, jen jsem se chtěla zeptat. měla jsem období, kdy jsem ho pila tak půl litra denně asi půl roku. Ted jsem si udělala pauzu, protože už jsem ho byla přepitá ale teď zase valím půl litra denně. To není kvůli hubnutí ale proto, že mi ten čaj prostě chutná. Ovocné a bílé čaje nemůžu ani vidět, zelené piju převážně ve zkouškovém a jinak právě černé čaje a nejvíc puerh a černý lipton, to asi nebude úplně tak dobře, že?
18. 02. 2011 09:31
Dnes ráno, hned jak jsem vstala me napadl ještě jeden skvělý čajík.. :)
Rooibos

Tento čaj má také určité působení na zrychlení metabolismu, napomáho vylučování tuků, které na sebe naváže a dodává tělu minerální látky a co víc, obsahuje železo!!!!! Takže je pokladem pro naši po zimě vyčerpanou krev... Takře dejte si rooibos a krvinky se budou jen množit :)

A také je to čaj který můžou i malé děti, neobsahuje tein ani kofein.. Takže mámy udělejte něco pro zdraví dětí, i vaše.. Rooibos se dá koupit jako čistý (má nasládlou trochu medovou chut a barví dočervena) nebo růžně ochucené, s přídavkem bylin a květů atd, atd...

Myslím, že tento čaj si oblíbíte, u nás jednu dobu frčel neustále... :)
17. 02. 2011 21:58
Dandy: Puerh kdekoli, ale doporučuji krámky s čaji, čajovny a zdravé výživy... :)
17. 02. 2011 21:47
Číňané také hodně používají houbu Reishi, používají ji jako prevenci pred rakovinou a nádorovými onemocněními... Jo a leni bylinné čaje by se neměli pít dlouhodobě, chce to čaje střídat, aby jsi nezískala imunitu vůči některým látkám, naopak nekteré můžou dlouhodobě odvodňovat, nebo jak už jsem psala o čaji ze seny..
17. 02. 2011 21:44
Katze, bezva doplnění, zázvorový čaj je užasný i jako prevence proti nachlazení...

Nastrouhám trochu zázvoru, přidám černý čaj, zaleji horkou vodou nechám vyluhovat a přidám citronovou šťávu a medík.. 4ím více dáte zázvoru, tím větší driák to bude, ale zároven tím učinější a rychle zbaví nachlazení...

Na jaterní nedostatečnost je dozajista ostropestřec králem. Jako jaterní kůru používám čaj z Ostropestřce, listu brusinky, mohnu husí- nať, mátu a zelený čaj Lung ching (česky dračí studna ) tři lžičky na pul litru, 15 minut luhovat a pít jednou denně..

Také mám recept pro ty co mají potíže s pravidelným cyklem a nechtějí užívat antikoncepci..

Kořen angeliky a nať sporýše lékařského. Do dvou a půl deci studené vody dáme lžičku kořene anděliky a přivedeme k varu, krátce povaříme a stáhneme z ohně přidáme lžičku sporýše a necháme překryté luhovat 15 minut.. Pije se 5 dnů před očekávanou menstruací ráno a večer, do prvního dne cyklu...
17. 02. 2011 21:31
Tak Leni, pokud třeba nemusíš mléko, je i dost dobré přidat k puerhu mátu, vyčistí i zaludek a kdlidní pokud nejsi moc zvyklá na černý čaj..
17. 02. 2011 20:23
...děvčata, kde kupujete ten čaj pu-ehr ?
17. 02. 2011 20:16
ještě vám děvčata poradím -pokud trpíte bolestma při nebo před menstruací je skvělá majoránka-lžička na hrnek+horká voda a na ženské problémy vůbec žebříček.kopřiva je skvělá na pročištění krve a těla,ale dýl jak 3týdny bych ji v kuse nedoporuřovala.kdyžtak střídat se směsí na ledviny a nebo i přesličkou,která taky ledninám ulevuje.K jarní očistě patří taky vyčistit filtr jak u auta a to játra-okolo nich se vše točí.Perfektní je na to ostropestřec mariánský - jsou to to vlastně semena bodláku-rozemlít v mlýnku na kafe a používat jednak jako čaj a nebo i do jogurtu-pozor vše co dělá dobře jatrum na očistu je dosti hořké:-)asiaté také dělají čaj z ...te´d si nevzpomenu na správný název,ale je to to bílé po oloupání grepu co ještě oloupete než sníte dužinu-suší si to a pak přidávají do čaje nebo čerstvé a játra vám poděkují:-).na podporu imunity je skvělí čaj ze zázvoru,okamžitě nabudí a dá se na něj použít i jen to co z něj při vaření číny oloupete a normálně vyhodíte.Z hubnoucích směsí je dobrá krom uvedeného Pur-er taky směs od Pavla Váni,našeho dobrého bylinkáře a vlastně všechny jeho směsi, které se dají koupit v lékárně nebo speciálním čajovém krámě.Téma bylinky je svým způsobem dosti obsáhlá kapitola a dá se říci, že na každou potíž se najde nějaká bylinka.Třeba jsem si teď vyléčila angínu během 4 dní top fit-kloktat sůl a taky šalvějový čaj(babské ucho)+ ho pít a šlo to i bez antibiotik :-)
17. 02. 2011 19:40
díky:-)
17. 02. 2011 19:39
Leni pu-ehr jsem dnes řešila, dej tam kapku mlíka a nebo jsem měla s limetkou a ten byl o poho.
17. 02. 2011 19:37
Bylinky by se celkově neměly užívat dlouhodobě. Já užívala čaj z kopřivy hooooodně dlouho (synek měl od 10. měsíců ekzem tak jako očistnou kůru a doufala jsem že se přes mateř. mlíko k němu taky něco dostane) a naprosto mě to rozhodilo minerálově. Těch 14. dní je tak s mírou.
17. 02. 2011 19:31
to je skvělý blog..mám taky otázku...mám ráda bylonkové čaje,piju je prvidelně,střídám různé i směsy,ale mamka mi nedávno řekla,že se nemají pít "jen tak"... je to pravda??
a k tomu pu-erh,mám ho už dlouho,ale je přímo hnusný,nedá se vypít je možné ho něčím vylepšit?:-)
17. 02. 2011 18:48
Děkuji za odpověď, hezký blog i rady.
17. 02. 2011 18:15
jj 14 dní a stačí jeden až dva šálky denně, jeden by měl být ráno, uplně nejlépe před jídlem..
17. 02. 2011 17:58
Pokud jsem to dobře pochopila, tak tu kopřivovou kúru můžu pít 14 dní. A kolik bych asi měla denně toho čaje vypít?
17. 02. 2011 15:17
Já teda s třezalkou a tetováním problém, nemela, ale taky pravda že se opravdu varuji slunci když ji piji.Citrus jsem mysla jako zvlášt pomeranc, grep a tak.. :) a mátu ke kopřivě.. ;)
17. 02. 2011 14:09
ha Vavrusko a ja jsem si rikala, proc se mi po te trezalce jednou osypaly zada vsude kde mam tetovani..........
17. 02. 2011 13:57
díky....vyzkouším kopřivu na vyčistění...ale bohužel asi jen tu sušenou, ale vím o výborném čajovém krámku....určitě mi paní prodá doboru kopřivu a pochopila jsem tedy správně, že můžu přidat citrus rovnou do té kopřivy??? i mátu pro chuť? ale po mátě je zas větší apetit...já jí tedy používám, když mě bolí žaludek...možná že si to jen namlouvám, ale vždy mi pomůže..:-)
) ale bohužel pak mám větší hlady....:-D
17. 02. 2011 13:41
Jo třezalka je fajn na ty ženské stavy, ale pozor při užívání třezalky se nesmí na sluníčko, kuže je citlivější a ztrácí svou přirozenou ochranu, Lidé s VITILIGEM ji nesmějí užívat vůbec.
17. 02. 2011 13:38
Jarní očistná kura opravdu pomůže zbaví tělo škodlivých látek, které se v nás za celou zimu nastřádali, také aby přešla unava, přidej nějaký citrus, a na povzbuzení můžeš i ten pu-erh nedá ti spát..

Ještě jsem chtěla dodat ke kopřivovému čaji, kumu by dělalo problém ho pít samotný, může přidat trochu máty, která také čistí, osvěží a má antibakteriální učinky..
Tato kůra je vhodná i na podzim.
17. 02. 2011 13:36
díky! :-) já když na mě jde můj "hádací nával" :-)) tak si jdu dát třezalku a meduňkovej čaj, nejdřív si to vypiju a pak se pustíme s přítelem do debaty, většinou už v poklidu i z mé strany :-)))
17. 02. 2011 13:32
Tak popořádku, na jarní očistu je uplně nejlepší prastarý recept kopřivy. Nejlepší jsou čerstvé jarní nasbírané někde v naší zahrádce, nebo na čisté louce a podobně- použijeme je následovně, buď jako, čaj kdy je přelijeme Horkou vodou a necháme 15 minut luhovat, nebo jak už psala Sestricka ze to provozovala loni, narvat je do odšťavnovače, či mixéru a pít velkého panáčka po ránu.. Nu ale pokud není možnost čerstvých, postačí i čaj ze sušené kopřivy, výborné je také přidání vřesu, buď to samotný, ale doporučuji směs 1:1 s kopřivou.. A pít denně po dobu 14 dnů. Na střes je uplně výborná meduňka, není nic lepšího a pokud se i špatně spí, tak v kombinaci s levandulí, ale pozor, kdo trpí na nízký tlak, neměl by to s levandulí přehánět.. Teď téma čaje na hubnutí. Já říkám funguje vše, když se k tomu dodržuje správná životozpráva a přidá se pohyb.. V tom případě Jsou čaje skvělým podpůrným prostředkem. Čaj Pu-erh urychluje metabolismus tuku a svojí hořčinou a speciálním zráním čaje získává vlastnosti, které také napomáhají usazování tuků, Pak je tip čajů který hubne tím, že odvodňuje, ten je vhodný ale opravdu pro lidi kteří mají problémy, např. s lymfatickými cestami, zadržováním vody v těle kvůli poškození ledvin a tak.. To bych ale určitě konzultovala osobně s patřičným odborníkem, zda je ta a ta směs opravdu vhodná a bezpečná na konkrétní problém..
Pak jsou čaje založeny na tom že Váš metabolismus urychlí takovým způsobem, že zdravý člověk netrpící zácpami bude sedět na WC, neustále, jsou to většinou čaje se senou. Takto hubnout není zdrave, přijatá ztrava se nestihne správně rozložit v těle a přicházíme tím o důležité, vitamíny a minerály, přehnané užívaní techto čajů může poškodit metabolismus a také v opravdu horších případech padání vlasů, řídnutí kostí, a doslších věcí spojených s odmineralizováním organismu. Tyhle čaje by se měly používat vyjímečně a to hlavně v případech zácpy.. Proto jako bezpečný hubnoucí čaj doporučuji pu-erh, který nemůže uškodit..

Ještě poznámka, mé rady neberte jako rady odborníka, ale jen jako studenta alternativní medicíny a zdravého životního stylu, pokud máte vážný zdravotní problém, obraťte se vždy na patřičného odborníka, nebo s ním použití alespoň konzultujte..
17. 02. 2011 13:16
ok.....tak čajík.....potřebovala bych jarní očistnou kůru....ještě jsem nic takového nezkoušela.....tak kdybys měla nějaké tipy, budu ti vděčná....únava....ta mě celkem trápí....třeba taková kůra pomůže...:-)))
17. 02. 2011 13:15
Miluju čaje, ale moc se v nich nevyznám, pouze vím, jak který zapůsobí na moje různá trápeníčka. Poraď něco na jaro a očistu, pak na stres, a do třetice co je pravdy na čaji na hubnutí, má to smysl to začít pít?
Díky moc :-)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři